Mini logo

Gammal webbläsare.

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Mini för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera din webbläsare
Boka provkörning

Räckvidd.

Med dagens kraftfulla batterier kan både elbilen och laddhybriden gå långt på en enda laddning. Dessutom finns det så många laddstationer längs vägarna att räckvidden inte behöver vara ett orosmoment. Exakt hur långt du kan köra beror på faktorer som batterikapacitet, förbrukning, temperatur och körstil.

Vilka faktorer påverkar räckvidden?

Batteristorlek.

Generellt gäller: ju större batterikapacitet, desto längre kan du köra. Men det är inte hela sanningen.

Batterier är den tyngsta och dyraste komponenten i ett elfordon. Och det finns en brytpunkt där ett större batteri kräver en mer kraftfull motor för att uppnå samma acceleration – och kraftigare chassi och bromsar för att hantera hastighet, vikt och momentum. Det är därför viktigt att vi åstadkommer en perfekt balans mellan vikt och räckvidd för att få ut maximal effektivitet och verkan ur de resurser vi använder.

Omgivningsfaktorer.

Ett antal faktorer kan påverka ett elfordons räckvidd.

  • Vind
  • Hastighet (egen motvind)
  • Aerodynamik
  • Fönster och panoramatak
  • Temperatur
  • Luftens densitet (kan påverka batteri)

Även om samma faktorer kan påverka alla fordon, oavsett drivlina, så har de en mer märkbar effekt på elfordon.

Elektriska drivlinor är mycket effektiva i sig – med upp till 80 % effektivitet ”från tank till hjul” (jämfört med bara 15 % för konventionella förbränningsmotorer). Varje liten förändring märks emellertid i den totala förbrukningen. Om man öppnar fönster och soltak störs för övrigt luftflödet så att luftmotståndet ökar. Men om du skulle vilja använda din klimatanläggning kan det uppstå en effektivitetskonflikt. Som tumregel är det i tätorter normalt mer effektivt att öppna dina fönster. Medan det på motorvägen är bättre att stänga fönster och soltak och använda klimatanläggningen.

Så kör du effektivt

Kör förutseende.

Energiåtervinning.
Alla elfordon och laddhybrider kan använda sina elmotorer för att bromsa in fordonet och omvandla rörelseenergi till elkraft för batteriet. Denna regenerativa bromsning kallas energiåtervinning.

Körning med en pedal.
MINI Electric kan köras med en pedal. Om du trampar på gaspedalen accelererar du. Lyft din fot så bromsar du. Men detta är inte någon låsande bromsning på alla fyra hjul, utan en inbromsning som du kan förstärka efter behov med bromspedalen.

Generellt sett, om du vill få ut det mesta av varje watt, ska du bromsa in fordonet så mycket som möjligt utan att använda bromspedalen. Denna energigenerering förbättrar bränsleeffektiviteten och säkerställer att all kraft i din motor är tillgänglig för acceleration. Det är värt att köra en extra sväng eller två för att få en känsla för denna energiåtervinning och inte använda bromspedalen.

Kör jämnt.

Aggressiv körning – snabb acceleration och kraftig bromsning – innebär slöseri med energi. Även med regenerativ bromsning kan systemet bara återvinna en del av effekten. Om du vill använda din energi effektivt ska du bara koppla av, njuta av den smidiga dynamiken och glida genom stan.

Använd körlägena.

Varje körläge innebär olika inställning av systemet för en tonvikt på bränslebesparing eller prestanda, beroende på ditt val. Det är värt att ta några turer för att bekanta sig med de olika körlägenas egenskaper och utnyttja fördelarna. Alla elektrifierade MINI är utrustade med körlägen.

Så planerar du en längre resa

Ha koll på rutten.

Ta en titt på en laddningskarta (t.ex. MINI Charging) innan du kör iväg, så får du en översikt över dina alternativ. Ta höjd för laddningstid i din resplan. Optimalt är att planera dina laddningsstopp så att de passar dina vanor – som att ta pauser eller äta lunch.

Att ladda en gång till från mellan 10 - 80 % är normalt effektivare än att vänta till en enda fulladdning.

Titta på laddningskartan.

Laddningskartan finns i navigationssystemet i varje elektrisk MINI och ger en översikt över alla kompatibla laddstationer, med en visualisering av dem som är inom räckvidd. På så vis kan du när som helst lägga en rutt till nästa laddstationssymbol.

Ha ditt MINI Charging-kort redo.

MINI Charging ger dig tillgång till över 100 000 laddpunkter i hela Europa. Du aktiverar enkelt laddningsprocessen med din smartphone.