Mini logo

Gammal webbläsare.

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Mini för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera din webbläsare
Boka provkörning

Ladda elbilar och laddhybrider.

Att ladda din elbil eller laddhybrid görs enkelt genom en laddbox – antingen där du bor eller på en laddstation runt om i Sverige eller världen. Det finns några saker att tänka på för att maximera effekten av laddningen:

 • Parkera gärna bilen inne när det är kallt. Ett kallt batteri ger både kortare räckvidd och tar längre tid att ladda.
 • Ladda så nära avgångstid som möjligt för att få ett varmt tempererat batteri.
 • Om möjligt, förvärm bilen när den är ansluten till en laddkälla.

Ladda elbil hemma.

Det smidigaste sättet att ladda din elbil eller laddhybrid är att göra det på hemmaplan och rekommendationen är att ladda via en laddbox, för att garantera säkerhet och bästa batteriprestanda. Har kan du läsa om olika laddboxar, adaptrar, kablar och övrig information om hur du laddar din MINI på hemmaplan på bästa sätt. 

MINI CHARGING.

LADDA ELBIL PÅ LADDSTATION.

När du är ute på vägarna laddar du enkelt din elbil eller laddhybrid på någon av de många laddstationer som finns i Sverige och världen. En del laddstationer har fasta kablar eller så kan du använda de kablar som du får med. Här kan du läsa mer om MINI Charging, kablar och hur du laddar din elbil på laddstation på bästa sätt. 

Utnyttja din parkeringstid maximalt.

Allt fler köpmarknader och gallerior erbjuder kostnadsfri användning av AC- och DC-laddstationer eller trippelladdare på sina parkeringar. Många hotell är också måna om att framstå som mer miljömedvetna och anstränger sig därför mer för att kunna välkomna gäster med elfordon. Parkeringshus erbjuder även parkeringsplatser med tillhörande laddare utan extra kostnad.

Din arbetsgivare kan också överväga att installera laddare åt dig och dina kolleger i mån av plats.

Ladda på laddstation. Ladda på vägen.

Ladda på laddstation. Ladda på vägen.

Ladda din elbil hemma på rätt sätt.

Ladda med MINI laddbox.

Ladda med MINI Flexible Charger.

Ladda med regenerativ bromsning.

Elektrisk mobilitet kan både ha en positiv effekt på din plånbok och gynna miljön – om det görs på rätt sätt. Din elektriska MINI omvandlar bromsenergin till elektricitet genom att använda motorn som generator och ladda bilens batteri lite varje gång du bromsar. Effektiv energiåtervinning!


Se här hur du laddar din elektriska MINI när du bromsar!

Koppa bilen till MINI App.

Vanliga frågor och svar om laddning av elbil och laddhybrid

 • Hur lång tid tar det att ladda en elbil eller laddhybrid?

  Laddtid för elbilar och laddhybrider skiljer sig från bil till bil men beror främst på hur stort batteri (kWh) den har och vilken laddeffekt (kW) den kan ta emot. Kilowattimmar (kWh) anger hur mycket energi batteriet kan lagra och kilowatt (kW) anger laddeffekt och laddningshastighet, det vill säga hur snabbt batteriet kan laddas.

 • Hur ofta behöver en elbil eller laddhybrid laddas?

  Hur ofta du behöver ladda din elbil eller laddhybrid beror såklart på hur ofta och långt du kör och vad du har för körstil. En riktlinje är att MINIs elbil har en räckvidd på 225-234 kilometer vilket innebär att om du kör drygt 40 kilometer per dag behöver du ladda var femte dag. Med MINI Countryman Plug-in hybrid kan du köra upp till 50 kilometer körning i elektriskt läge innan förbränningsmotorn tar över tills du laddat upp den igen.

  Läs mer om räckvidd här.

 • Vad kostar det att ladda en elbil eller laddhybrid hemma?

  Den exakta kostnaden för att ladda en elbil eller laddhybrid hemma varierar på ditt elavtal, var du bor och säsong. Du kan dock räkna ut den ungefärliga kostnaden per mil så här:
  Pris per mil = Batterikapacitet i kWh x priset per kWh / Hur många mil du kan köra på ren el.

 • Vad kostar det att ladda en elbil eller laddhybrid på laddstation?

  Med den publika laddningstjänsten MINI Charging får du tillgång till ett av världens största publika laddnätverk, där du kan ladda din MINI med ditt MINI Charging-kort.

  Hur mycket det kostar att ladda på dessa laddstationer beror på vilket abonnemang du väljer. Läs mer om abonnemangen och se priser här.

 • Kan jag ladda i ett vanligt eluttag?

  Det går att ladda i ett vanligt uttag men vi rekommenderar alltid att ladda din elbil eller laddhybrid via en laddstation, till exempel en MINI Wallbox. Även Elsäkerhetsverket avråder från regelbunden laddning i vanliga vägg- och motorvärmaruttag eftersom gamla eller felaktiga kopplingar och kabelförgreningar i fastigheten kan orsaka varmgång vid hög belastning, vilket i sin tur kan leda till brand. Läs mer hos Elsäkerhetsverket.

 • Hur installerar jag en laddbox hemma?

  För att installera en laddbox hemma är rekommendationen att ta hjälp av en certifierad elektriker.

 • Måste jag alltid ladda batteriet fullt?

  Nej! Du kan avbryta laddningen precis när du vill och fortsätta köra.

 • Vad händer när batteriet är fulladdat?

  När batteriet är fulladdat så slutar batteriet att ladda, precis som vid laddning av en mobiltelefon.

 • Hur kan en elbil eller laddhybrid ladda sig själv?

  Elbilar och laddhybrider/plug-in hybrider självladdar genom att ta tillvara på den energi som annars går till spillo när du saktar ner din bil. När du bromsar eller kör, omvandlar elmotorn fordonets kinetiska energi till elektrisk energi. Den elektriska energin lagras i högspänningsbatteriet och används sedan för att driva elmotorn.