Mini logo

Gammal webbläsare.

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Mini för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera din webbläsare
Boka provkörning

Hur fungerar en elbil?

En elbil drivs av en eller flera elmotorer som får energi från batterier, som omvandlas till kraft som driver hjulen. En elmotor eliminerar behovet av en traditionell transmission och ger mer vridmoment. Kraften går direkt till hjulen för omedelbar acceleration. Bilen använder sig också av bromskraftåtervinning, vilket gör att batteriet kan laddas upp under körning.

Drivlinan på helt elektriska MINI Cooper SE.

Högspännings-litiumjonbatteriet (1) är ordnat i T-form och placerat längs fordonsgolvets längd. Tyngdpunkten är mycket lägre än vad fallet är med en bensindriven MINI, vilket ger ökad stabilitet och smidiga köregenskaper.

Elmotorn (2) sitter framtill och driver direkt på framhjulen. Den utvecklar samma effekt som en 2,0-liters bensindriven Cooper S.

Transmissionen och andra integrerade elektroniksystem (3) sitter under framhuven på MINI Cooper SE. Laddluckan (4) sitter på vänster sidoluftintag.

Elbilens räckvidd

Tips för att maximera elbilens räckvidd

 • Tänk på farten - ju snabbare du kör desto kortare räckvidd. Maxad räckvidd med en elbil får du när du kör stadskörning i 30-40 km/h.
 • Ett jämnt körtempo ger längre räckvidd.
 • Håll koll på däcktrycket, rätt tryck i däcken ger längre räckvidd.
 • Parkera gärna bilen inne när det är kallt. Batteriet påverkas av temperaturen utomhus och ett kallt batteri ger både kortare räckvidd och tar längre tid att ladda.

Räckvidd enligt WLTP.

Sedan september 2018 finns en ny testmetod för mätning av förbrukning, utsläpp och skadliga ämnen. Den heter WLTP (Worldwide Light Vehicles Test Procedure) och ersätter den tidigare EU-körcykeln NEDC (New European Driving Cycle). Tack vare WLTP kan du se förbrukning och koldioxidvärde för varje enskild bil, men även en mer verklighetsnära räckvidd. Nu måste nämligen räckvidden för alla elbilar anges enligt WLTP, som baseras på ett genomsnittligt värde från exempelvis stad, landsväg och motorväg. Vår helt elektriska MINI har enligt WLTP en räckvidd på 225-234 kilometer.

Ladda elbil

Att ladda en elbil görs enkelt genom en laddbox – antingen där du bor eller på en laddstation runt om i Sverige eller världen. Fördelen med en elbil jämfört med en laddhybrid är att batteriet kan ta emot en högre effekt och därför har kortare laddtid. Dessutom kan helt elektriska MINI omvandla energin som uppstår när du bromsar till elektricitet.

Med MINI Charging får du tillgång till ett av världens största publika laddnätverk. Ladda din MINI vid någon av de över 200 000 laddpunkterna världen över med bara ett kort eller app.

Köpa elbil

Hitta leveransklara elbilar i Online Store.

Hitta din favorit direkt bland de elbilar som finns tillgängliga för köp och omgående leverans hos våra auktoriserade MINI-återförsäljare.

Köpa elbil med billån.

Med MINI Billån får du kreditbesked direkt när du väljer din nya elbil och din MINI räcker som säkerhet för lånet. Du får en jämn kostnad under hela återbetalningstiden men kan själv välja att göra extra amorteringar och anpassa löptiden. Under de första tre månaderna får du dessutom ett kostnadsfritt låneskydd, som du själv kan välja att förlänga om du vill.

Köpa begagnad elbil.

Precis som med vilken bil som helst finns det några saker att beakta när du köper begagnat. För att minimera riskerna när du köper en begagnad elbil kan du välja bland de som finns i lager i vårt MINI NEXT sortiment. Det är både smidigt och tryggt eftersom de alltid är max fem år gamla, har servats regelbundet och bara reparerats med MINI originaldelar. Dessutom har de aldrig gått mer 12 000 mil och säljs alltid med en omfattande 12-månadersgaranti. Miljöbilspremien gäller inte begagnade bilar.

Leasa elbil

Att leasa en elbil är ett enkelt och smidigt alternativ för dig som prioriterar att köra bilen framför att äga den. Leasing har många fördelar och blir allt vanligare.

Privatleasing av elbil – MINI TO GO.

Med MINI TO GO är det så enkelt det bara kan bli för dig som privatperson att skaffa elbil. Det är vad det låter som – du hämtar din MINI hos din återförsäljare och när avtalstiden är slut lämnar du bara tillbaka den där du hämtade den. Så länge bilen inte har några skador och antal mil inte överstiger den körsträcka som var avtalad så betalar du inget mer. Dessutom är servicen fri och du väljer extrautrustning helt efter eget tycke och smak.

Företagsleasing av elbil – MINI AT WORK

Självklart går det att företagsleasa en elbil. Väljer du MINI som tjänstebil kan du fokusera på det roliga med att ha bil. Utöver en dynamisk, rolig och smart bil får du dessutom ett förmånligt förmånsvärde. Tillsammans skräddarsyr vi en lösning som passar just dig och ditt företag.

Elbil och miljöpåverkan

En elbil släpper inte ut någon koldioxid överhuvudtaget vid körning, vilket gör den till det överlägset bästa alternativet för dig som vill bidra till mindre miljöpåverkan.

Helt elektriska MINI består även av färre rörliga delar än på en vanlig förbränningsmotor, vilket betyder att det finns färre delar som riskerar behöva repareras eller bytas ut över tid. Också bättre för miljön och dig.

Skillnad mellan elbil och laddhybrid

Den största skillnaden mellan elbilar och laddhybrider är att elbilen enbart drivs av el och därmed kräver varken bränsle eller olja. Laddhybrider använder både en elmotor och en förbränningsmotor.

Elbil.   Laddhybrid/Plug-in hybrid.
 • Drivs helt och hållet av elmotor och är batteridriven.
 • Laddas via en laddstation.
 • Släpper inte ut koldioxid vid körning.

Läs mer om helt elektriska MINI Cooper SE

 

 • Två motorer: elmotor och klassisk förbränningsmotor.
 • Laddas via en laddstation, tankas med bensin eller diesel.
 • Lägre utsläpp av koldioxid vid körning än konventionella bilar eftersom drivlina anpassas efter körsträcka

Läs mer om MINI Countryman Plug-In Hybrid

Läs mer om laddhybrider

Frågor och svar om elbilar

 • Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

  På snabbladdningsstationer används laddeffekten 50 kW, vilket innebär att elbilen MINI Cooper SE kan laddas från 0 till 80 procent på bara 35 minuter.

  Läs mer om laddning här.

 • Hur ofta behöver en elbil laddas?

  Hur ofta du behöver ladda din elbil beror såklart på hur ofta och långt du kör och vad du har för körstil. En riktlinje är att MINIs elbil har en räckvidd på 225-234 kilometer vilket innebär att om du kör cirka 40 kilometer per dag behöver du ladda ungefär var femte dag.

 • Vad är WLTP och vad har det med räckvidd att göra?

  WLTP (Worldwide Light Vehicles Test Procedure) infördes i september 2018 och har sedan den 1 januari 2020 helt ersatt den tidigare körcykeln NEDC. Den innebär nya regler för hur man mäter förbrukning, utsläpp och andra skadliga ämnen. Den innebär också ett standardiserat sätt att mäta räckvidden på.

  Läs mer om WLTP här.

 • Hur långt går elbilen på en laddning?

  Enligt WLTP är räckvidden för MINIs elbil MINI Cooper SE 225-234 kilometer.

  Läs mer om räckvidd här.

 • Vad innebär klimatbonus, klimatbonusbil och miljöbilsbonus?

  Den 8 november 2022 avskaffas klimatbonusen. Det innebär att den som köper eller beställer en ny bil (som tidigare var berättigad klimatbonus, en så kallad klimatbonusbil) efter den 8 november 2022 inte kommer att kunna erhålla klimatbonus. Kostnaden för att äga och köra en klimatbonusbil börjar bli jämförbar med kostnaden för att äga och köra en bensin- eller dieselbil.

  Sedan den 1 juli 2018 kallas det system som reglerar klimatbonus för elbilar och andra klimatbonusbilar för Bonus malus. Vilket kortfattat innebär att den som köpt en ny elbil efter 1 Juli 2018 fram till och med 8 november 2022 kunde erhålla klimatbonus.

  Läs mer om miljöbilar och klimatbonus här